Norrelogowordtexttranspbaksida

Vi är som sagt på gång igen med hammare, slägga och ettans sandpapper.

Våra intentioner och arbetstimmar läggs numer en och två trappor upp där vi ska få klart en lägenhet och 4 st Bed and Breafast rum så fort vi kan och huset tillåter oss.

Vi har varit på det inledande startmötet med vår kvalitetsansvarige och kommunens ansvarige och därtill haft brandskyddsgenomgång med brandskyddsingenjör från Sweco.
Om ni trodde att det enbart var att greppa verktygen, ta på sig blåstället och stoppa in snuset när man ska dra igång med renovering av ett hus som ska vara en verksamhet, trodde ni fel.
Det är väldigt mycket regler som ska följas. Brandklassning, ventilation etc.

Som kuriosa kan nämnas att fastigheter har olika klasser som gäller när det kommer till brandklassning.
Den högsta klassningen är Hotell. Det har klass 5.
Det betyder bl.a. förutom de gängse normerna att varje rum måste vara en isolerad brandcell med brandklassade dörrar som står emot i minst 60 min, dessutom måste ha en korridor där varje rum har sin utgång i.
Korridoren får inte vara möblerad och måste ha två utgångar i vardera riktning som leder rakt ut i det fria.
Fönster räknas inte som utgångar.
Lägenheter räknas i den näst lägsta klassen, klass 2 och Bed and Breakfast-rum, studenbostäder etc. räknas i klassen över.
Där får fönster räknas som den andra nödutgången.

Det är som sagt mycket med byråkratin och regler och vis av erfarenheten från nedervåningen vet vi också att när det sista ska till att göras med brand, ventilation, larm, säkerhet, etc blir det också väldigt dyrt och det är inga kostnader som man kan snåla in på eller hitta begagnade på Blocket..
Att fysisk renovera är det lilla i ett projekt som detta. Att uppfylla allt du måste uppfylla med kommun och myndigheter är det som tar på en.
Man måste ständigt omvärdera sina idéer för att de ska kunna genomföras, med alla regler uppfyllda.

Men vi stretar på. Ibland uppför. Ibland nedför, men vi är igång igen, och det känns mycket bra.

Vi har, väntandes på att alla papper ska bli klara med branddokumentering etc. börjat pilla så smått, och jag skrapar, spacklar, slipar tak varvat med spackling av väggar - dessa satans vävtapeter finns överallt. Jag drömmer om vävtapeter i limegrön färg och vaknar kallsvettig..

Vi har dragit upp vatten och värmerör. Funderat ut en lämplig väg för dessa.
Efter många tankar och smågnabb och bollande fick vi bestämt att det blir en lägenhet på våning 2.
Det kommer att bli en helt magnifik lägenhet med flera balkonger, fantastisk utsikt och skön känsla.
Badrummet till lägenheten har blivit lite större än vad det gamla badrummet var på våningen, köket kommer att få en trevlig planlösning och vardagsrummet kommer att få stora verandadörrar som vetter ut mot en balkong som har sin vy över den kommande parken och över Bjersgård.

Det gemensamma köket på våning 2 är klart vad gäller väggar, golv och tak. Inredning återstår.
Taket är målat och klart i rummet mot trädgården i lägenheten, väggarna väntar på tapeter och golv på att slipas. Tveksamt om parketten går att rädda. Många vattenskador från läckande element, tyvärr.

Jag brottas nu med mina inredningstankar. Traditionenligt skall ju en lägenhet vara så neutral i sitt utformande men jag känner inte riktigt för att vara så slätstruken i mitt val av tapeter, färg och idéer. Måste man det?
Jag har ju fått många uppskattande ord för min inredning på nedre plan så varför kan jag inte fortsätta på samma sätt, dock i något mer nedtonad version?
Vi får se vad min hjärna kommer fram till.

Är också fullt uppe i att planera för nyöppningen med butiken, serveringen och vidare äventyr med verksamheten. Sköj!
/ A

(Klicka på bilden för att göra den större och läsa bildtexten.)
 

Läs hela inlägget »

Gällande vår omstrukturering.

Vill poängtera att våra konserter och kvällshappening med servering kommer att fortsätta som vanligt. Fantastiska konserter att se framemot!

När vi köpte huset i februari 2014 hade vi våra mål klara framför oss. Lars och jag.

Renovering av första våningen till kvällsservering med/och konserter, samt butik.
Andra och tredje våningen B&B- rum och lägenheter.

Maj 2015 öppnade vi och det har varit ett fantastiskt år!
Dock inte riktigt i enlighet med våra ursprungsplaner.
Personalröst ledde oss in på Dagens-servering.

Mina statuter i serveringen är och har alltid varit SVENSKT KÖTT, färska och bra råvaror.
Ett koncept som minst sagt är en utmaning att få till när det handlar om den priskänsliga lunchserveringen, men if there is a will - there is a way.
Detta året som gått har vi upplevt en ständigt ökande Dagens- med gäst-rekord gång på gång och det har på alla sätt varit oerhört givande. Mycket slitigt, men givande och lärorikt.

Husets fortsatta utveckling har helt få stå tillbaka, för tiden har helt enkelt inte räckt till och ALL vår fokus lades på Dagens och utvecklingen av denna. 
Det hade krävts ytterligare några år av rejält slit och total fokusering innan jag hade varit fullt nöjd och känt att den kunde stå på egna ben så den fortsatta utvecklingen av husets andra våningar kunde fortsätta.
Tyvärr, endast ett år efter denna helhjärtade satsning påbörjades, flyttade vår matlagningsansvarige och eftersom Dagens- i det formatet vi valt att presentera den, byggde i mångt och mycket på dennes matlagningstankar med mina riktlinjer i grunden, så känns inte en fortsättning i vår regi som ett alternativ.
Vi har haft några intressenter som vill ta över Dagens-serveringen, men inget är till dags datum bestämt ännu.

Lars och jag såg vår möjlighet, med denna ändring av förutsättningar att leda in vårt arbete och hjärta ånyo på vad vi ville från början och slutföra vår renovering av hela huset så HELA huset kan leva upp igen.
Vi återgår till våra egna idéer och lägger all vår energi på vad VI vill med huset och vad vi känner är rätt för oss.

Vi är i skrivande stund i full gång med fortsatt renovering av våning två och tre.
En viss ombyggnad kommer att ske på nedanvåningen och butik kommer att öppna ( av lite annorlunda slag med attityd, humor och lokala kännetecken) som tillsammans med servering och konserter kommer att leva ännu mer upp till vår logo -
NORREHUS - musik, mat och mycket mer.

Jag tänkte att ni skulle få följa oss på vår fortsatta renoveringsväg i ett hus som har varit med om allt i sitt 120ish-åriga liv - från striptease till disponenter, från stuckatur till vävtapeter, från totalt förfall till fina middagar.
Allt ryms i detta husets själ. Tro mig. Allt.
/A

Vill du följa renoveringen från allra första början kan du göra det här

 

Läs hela inlägget »