Norrelogowordtexttranspbaksida

En summering

Vi är som sagt på gång igen med hammare, slägga och ettans sandpapper.

Våra intentioner och arbetstimmar läggs numer en och två trappor upp där vi ska få klart en lägenhet och 4 st Bed and Breafast rum så fort vi kan och huset tillåter oss.

Vi har varit på det inledande startmötet med vår kvalitetsansvarige och kommunens ansvarige och därtill haft brandskyddsgenomgång med brandskyddsingenjör från Sweco.
Om ni trodde att det enbart var att greppa verktygen, ta på sig blåstället och stoppa in snuset när man ska dra igång med renovering av ett hus som ska vara en verksamhet, trodde ni fel.
Det är väldigt mycket regler som ska följas. Brandklassning, ventilation etc.

Som kuriosa kan nämnas att fastigheter har olika klasser som gäller när det kommer till brandklassning.
Den högsta klassningen är Hotell. Det har klass 5.
Det betyder bl.a. förutom de gängse normerna att varje rum måste vara en isolerad brandcell med brandklassade dörrar som står emot i minst 60 min, dessutom måste ha en korridor där varje rum har sin utgång i.
Korridoren får inte vara möblerad och måste ha två utgångar i vardera riktning som leder rakt ut i det fria.
Fönster räknas inte som utgångar.
Lägenheter räknas i den näst lägsta klassen, klass 2 och Bed and Breakfast-rum, studenbostäder etc. räknas i klassen över.
Där får fönster räknas som den andra nödutgången.

Det är som sagt mycket med byråkratin och regler och vis av erfarenheten från nedervåningen vet vi också att när det sista ska till att göras med brand, ventilation, larm, säkerhet, etc blir det också väldigt dyrt och det är inga kostnader som man kan snåla in på eller hitta begagnade på Blocket..
Att fysisk renovera är det lilla i ett projekt som detta. Att uppfylla allt du måste uppfylla med kommun och myndigheter är det som tar på en.
Man måste ständigt omvärdera sina idéer för att de ska kunna genomföras, med alla regler uppfyllda.

Men vi stretar på. Ibland uppför. Ibland nedför, men vi är igång igen, och det känns mycket bra.

Vi har, väntandes på att alla papper ska bli klara med branddokumentering etc. börjat pilla så smått, och jag skrapar, spacklar, slipar tak varvat med spackling av väggar - dessa satans vävtapeter finns överallt. Jag drömmer om vävtapeter i limegrön färg och vaknar kallsvettig..

Vi har dragit upp vatten och värmerör. Funderat ut en lämplig väg för dessa.
Efter många tankar och smågnabb och bollande fick vi bestämt att det blir en lägenhet på våning 2.
Det kommer att bli en helt magnifik lägenhet med flera balkonger, fantastisk utsikt och skön känsla.
Badrummet till lägenheten har blivit lite större än vad det gamla badrummet var på våningen, köket kommer att få en trevlig planlösning och vardagsrummet kommer att få stora verandadörrar som vetter ut mot en balkong som har sin vy över den kommande parken och över Bjersgård.

Det gemensamma köket på våning 2 är klart vad gäller väggar, golv och tak. Inredning återstår.
Taket är målat och klart i rummet mot trädgården i lägenheten, väggarna väntar på tapeter och golv på att slipas. Tveksamt om parketten går att rädda. Många vattenskador från läckande element, tyvärr.

Jag brottas nu med mina inredningstankar. Traditionenligt skall ju en lägenhet vara så neutral i sitt utformande men jag känner inte riktigt för att vara så slätstruken i mitt val av tapeter, färg och idéer. Måste man det?
Jag har ju fått många uppskattande ord för min inredning på nedre plan så varför kan jag inte fortsätta på samma sätt, dock i något mer nedtonad version?
Vi får se vad min hjärna kommer fram till.

Är också fullt uppe i att planera för nyöppningen med butiken, serveringen och vidare äventyr med verksamheten. Sköj!
/ A

(Klicka på bilden för att göra den större och läsa bildtexten.)
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Bert-Inge Karlsson » En summering:  ”Verkligen lycka till med ert fortsatta arbete utifrån en mer eller mindre urspru..”

  • Maria Fia Ohlsson » En summering:  ”Ni är ju hur duktiga dom helst. Detta kommer bli superbra. Kul att följa er. Må ..”

  • Mats westling » En summering:  ”Ser fantastiskt spännande ut...lycka till o heja heja!”

  • Lena » En summering:  ”Ni är verkligen beundransvärda och kommunen ska vara evigt tacksamma att ni beva..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln